Speciale sessie ongevallen koolmonoxide in De Grolsch Veste

Speciale sessie ongevallen koolmonoxide in De Grolsch Veste

Op 20 april jl. hebben we in De Grolsch Veste in Enschede een speciale informatieve bijeenkomst georganiseerd. Tijdens deze interactieve sessie gingen diverse specialisten in op de laatste ontwikkelingen op het gebied van ongevallen met koolmonoxide bij CV-installaties en onze gerichte aanpak ter voorkoming ervan.

De deelnemers – een groep van circa 35 afgevaardigden van verschillende woningcorporaties uit de regio – kregen volop de gelegenheid om professioneel met elkaar van gedachten te wisselen over de problematiek waarmee men zich geconfronteerd ziet en de uitdaging die deze vormt.
Aanleiding was het onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, dat laat zien dat jaarlijks in Nederland nog altijd 5 tot 10 mensen overlijden aan de gevolgen van koolmonoxidevergiftiging. Bijna de helft van alle ongevallen gebeurt bovendien met relatief recent geplaatste CV-installaties. Aan de hand van een confronterende fotopresentatie met talloze (herkenbare) situaties die men in de praktijk tegenkomt, werd om te beginnen getoond en besproken “hoe het wel en hoe het niet moet” als het gaat om de rookgasafvoer.

Jan Willem van Boven, Salesmanager Installatie van Ubbink, leverancier en fabrikant van afvoertechniek, behandelde nut en noodzaak van een veilig rookgasafvoersysteem in de praktijk. Hij benadrukte dat enkel vertrouwen op periodiek onderhoud geen garantie biedt en alle betrokken partijen (overheden, bouwpartijen, fabrikanten, installateurs, eigenaren/verhuurders, bewoners en nutsvoorziening) hun verantwoordelijkheid dienen te nemen: ‘De eindgebruiker onderschat eventuele gevaren meer dan de installateur.’ Verbrandingsinstallaties als geheel dienen zowel failsafe als foolproof te zijn, aldus Jan Willem van Boven. Als lid van Rogafa zet Ubbink zich in voor “het nieuwe beugelen” en de daaraan verbonden voorschriften. Bij vervanging van een ketel zou ook het rookgasafvoersysteem vervangen moeten worden. Er werd aandacht besteed aan rookgasafvoer bij renovatie en nieuwbouw, en de schoorsteenrenovatiesystemen die Ubbink biedt.

Na een korte informatieve videopresentatie van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, gaf Jan Valk, Hoofd Productie bij Geas Energiewacht, een presentatie over onze visie aangaande deze materie en wat de aanpak inhoudt. Ons beleid m.b.t. oudere toestellen is dat veiligheid belangrijker is dan regelgeving. Hij legde uit hoe Geas Energiewacht zich als schakel in de keten van betrokken partijen verantwoordelijk weet voor goed onderhoud, meldingsplicht en het (in opdracht van de eigenaar) eventuele oplossen van het probleem. De nadruk daarbij lag op onze aanvullende rol in de samenwerking met de betrokken partijen.


Terug naar nieuwsoverzicht

© 2019 Geas Energiewacht. Alle rechten voorbehouden.