Een gezonder binnenklimaat met de installatiescan

Een gezonder binnenklimaat met de installatiescan

In opdracht van RVO.nl en in samenwerking met adviesbureau DWA hebben we een praktijktest uitgevoerd met een installatiescan bij OBS De Fontein. Door middel van deze scan werd ontdekt dat de ventilatie ’s ochtends te laat aanging en een ventilatiekanaal was losgeraakt. Door die zaken ter plekke te verhelpen heeft de scan direct resultaat opgeleverd: een lagere energierekening en een beter binnenklimaat.

Uit onderzoek in schoolgebouwen blijkt vaak dat de ventilatie niet goed werkt of dat onderdelen niet goed zijn aangesloten. Door kleine aanpassingen hieraan wordt er direct verbetering gemerkt: lagere energiekosten en een verbeterd luchtklimaat. En een gezond binnenklimaat leidt tot betere leerprestaties en een lager ziekteverzuim. 

Onze servicemonteur Rens Liebrand ging samen met Rik Altena van DWA op onderzoek in OBS De Fontein in Warnsveld en Kindcentrum Sterrenbeek in Eerbeek. Liebrand: “Via de Installatiescan hebben we bijvoorbeeld in De Fontein ontdekt dat de kloktijd van de ventilatie niet goed stond. De ventilatie ging ’s ochtends te laat aan. Dat kon ik meteen aanpassen. Een losgeraakt ventilatiekanaal konden we ook gelijk repareren. Ook zagen we dat de ventilatie geen vakantieregeling heeft. Uitbreiden van het ventilatiesysteem met een vakantieregeling kan de school 1.300 kWh per jaar schelen, dat is zo’n € 170,-. Verder bleek dat er geen aanwezigheidsdetectie op de verlichting was. Plaatsen van aanwezigheidsdetectie in de lokalen is eenvoudig en kan tot nog meer energiebesparing leiden. Zoiets kost rond de € 2.000,- en bespaart 700 kWh per jaar.” Door te werken met de Installatiescan Scholen worden zaken als een beter binnenmilieu en kansen voor energiebesparing snel opgepakt.

Bekijk hier ook het uitgebreide artikel over de installatiescan.


Terug naar nieuwsoverzicht